LOGO
χειροποίητα σαπούνια
με βιολογικό ελαιόλαδο
από τη Λέσβο,
κεριά με φυτική σόγια

Γάλα γαϊδούρας

Γάλα γαϊδούρας ιδιότητες

Γάλα γαϊδούρας ιδιότητες

ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ  ΠΛΗΡΗΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ 
Το γάλα γαιδούρας χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο σαν τροφή, φάρμακο και καλλυντικό για χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα της αρχαίας Αιγύπτου , έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαιδούρας , καθώς όπως λέει ο μύθος, όπου κι αν ταξίδευε διέταζε κι έπαιρνε μαζί της 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή διατήρηση της ομορφιάς και την νεότητα της επιδερμίδας της.
Ο Πλίνιος αναφέρει ότι το γάλα γαιδούρας  σβήνει τις ρητίδες στο δέρμα, καθιστά το δέρμα πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Η αδελφή του Ναπολέωντα Βοναπάρτη, Pauline, ήταν επίσης οπαδός του γάλακτος γαϊδουριών για την φροντίδα του δέρματος. Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το έδιναν στα βρέφη αντί για το μητρικό και ειδικά στα καχεκτικά παιδάκια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σύσταση του γαϊδουρινού γάλακτος πλησιάζει πολύ εκείνη του μητρικού. Είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά και λιπαρά, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Έχει 60 φορές την βιταμίνη C που βρίσκεται στο γάλα της αγελάδας, περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και Ε. Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου  και σιδήρου, καθιστώντας το εξαιρετικά επωφελές τόσο για την κατανάλωση όσο και για την φροντίδα του δέρματος. Οι πρωτεϊνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες.  Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησης τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητας τους να δεσμεύουν νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν την δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας ενώ παράλληλα οι πρωτεϊνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ενυδάτωση του δέρματος. Οι πρωτεϊνες γάλακτος έχουν επίσης ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων στο δέρμα. Αυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στην σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης. Το γάλα γαϊδούρας βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως Ω3 και Ω6 που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών. Βοηθάει στη γρήγορη επούλωση πληγών, στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, στη αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα, ψωρίαση, ακμή και ξηροδερμία. Επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητα του και  διορθώνει την θαμπάδα του προσώπου. Διεθνώς το γάλα γαϊδούρας είναι ένα πολύ ακριβό προϊόν γιατί  η διαδικασία της συλλογής του απαιτεί χρόνο και δεν είναι τόσο αποδοτική. Η γαϊδούρα μπορεί να παράγει γάλα μόνο αφότου γεννήσει και για 11 μήνες. Λόγω το ότι μπορεί να δώσει ελάχιστο γάλα την κάθε φορά, χρειάζεται συχνό άρμεγμα, καθώς η ανώτερη ποσότητα γάλακτος είναι 1 με 1,5 λίτρα την ημέρα. Το άρμεγμα γίνεται χειρωνακτικά  και για να δεχτεί η γαϊδούρα να δώσει το πολύτιμο γάλα της πρέπει οπωσδήποτε να έχει οπτική επαφή με το γαϊδουράκι της. Σε περίπτωση που η γαϊδούρα αποχωριστεί τελείως από το μικρό της, σε 2-3 μέρες σταματάει εντελώς η ροή του γάλακτος.   Την προσπάθεια αυτή αποζημιώνουν όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της.